GamBar membuat kita berfikir..

Saya suka bergambar. sebab bila masa free, suka tengok gambar tu balik.
kadang2 tergelak sorang2, tersenyum, macam ada makna gambar tu.

Macam tu juga orang lain, setiap gambar yang dia orang ambil mesti ada makna2 tersendiri.
samada baik, atau buruk.
tu anda sendiri tetapkan.
lagipon anda punya gambarkan(:

Hari ni nak share tentang gambar2 yang telah mengubah mata dunia.
ade yang seram sejuk tengok, ada yang sedih.
jom kita tengok apa gambar yang saya maksudkan ni,



- 2 orang berkulit hitam dihukum gantung selepas merogol seorng perempuan berkulit putih, serta membunuh pasangan wanita berkenaan. Mereka digantung dihadapan 10,000 orang. takot xnak nak rogol orang?

- seorang ibu dan anak2nya melarikan diri menyeberangi satu sungai di vietnam.

- Seorang pelarian iraq menenangkan anaknya.


- Askar2 dan penduduk iran menggali kubur untuk mangsa gempa bumi. Seorang budak memegang seluar ayahnya sebelum ayahnya dikebumikan.

-Seorang bayi afghanistan sedang bersedia untuk dikebumikan. dia tersenyum~

- Seorang budak lelaki diberi layanan terok oleh askar selepas disuspek bercakap dengan Tutsi Rebels. siapa tu?? knal?
- Seorang iu di Somalia memegang anaknya yang mati kelaparan.

-Seorang emak warga korea meminta maaf, untuk anak nya yang ditangkap selepas join protes semasa pemilihan general.



-warga palestin dibunuh beramai2 di Beirut, Lebanon. kejamnye pembunuh!

- Seorang budak di Uganda mati kelaparan. Kesiannya. jgn membazir makanan ok!


- Seorang perempuan dan anak lelakinya terjatuh semasa menyelamatkan diri dari 1 kebakaran

- Ketua polis South Vietnam, Nguyen Ngoc Loan menembak seorang lelaki yang merupakan suspek spy kepada pihak musuh. baru jadi suspek, ntah betul ntah tidakkan.?



- Seorang askar yang baru sahaja pencen ditembak oleh "sniper" pihak musuh. dan sepanjang dia jadi askar tak pernah ditembak.


-Seorang sami buddha di vietnam, thich quang duc, membakar diri untuk memprotes tindakan kerajaan terhadap layanan kerajaan terhadap sami2 disitu. info- dia tak bergerak sedikit pon dan rilek je masa bakar diri tu.


- Asanuma, ketua japanese socialist party dibunuh oleh seorang pelajar. sangat berani bukan?

- Hari pertama seorang perempuan berkulit hitam (pelajar pertama orang berkulit hitam) masuk ke Harry Harding High School di United states. Si Counts ni dibuli oleh pelajar lain, dan akhirnya keluar sekolah tersebut selepas 4 hari. Selepas kejadian ni, orang berkulit mula memberontak dan mula diterima masyarakat orang putih.


So kalau kita tengok, tak ada satu pon perkara2 diatas berlaku di negara kita.
so, bangga kah anda jadi rakyat Malaysia? yang penting..kena bersyukur n menghargai keamanan yg dimiliki..ok?

2 comments:

afiqsiddhartha said...

Minyu. Gila best post ni! Nak lagi!

nur athirah said...

hehe..tulaa instead of wording, kite ley gne picture kan.. ^_^ afiq, matsu!! mane mghilang?